Det hemska dådet mot satirtidningen Charlie Hebdo

Finns det i den värld vi idag lever i någon gräns, eller några regler för tryckfriheten. Vem sätter dessa gränser? Är det individuellt ställningstagande från land till land, och från olika tillfällen och gånger samt att i efterhand, med facit i handen, bedöma detta efter vad som redan skett när reaktionen utförts? Med de frågorna på bordet, får vi, det givna, svaret att det faktiskt är vi som människor över hela vår planet som faktiskt sätter de reglerna. När har vi lärt oss att förstå var gränsen går? När kan vi acceptera allas tankesätt, och få slut på både trakasserier, och de ogenomtänkta motåtgärder som skapas av dessa.

I vilket fall finns det klara och tydliga regler, lagar och förordningar som säger att attentat och mord på andra människor för deras åsikt aldrig får accepteras. Likaså finns det ett utryck som heter öga för öga och tand för tand, vilket också i detta fall mycket passande även brukas i Koranen och kallas qisas i islamisk rättsvetenskap.

Karikatyrteckningar och satir ger enligt viss muslimsk tro rätt att mörda

Naturligtvis kan vi tycka att satirtidningen Charlie Hebdo´s teckningar kan vara roliga, men jag vill absolut inte ställa mig bakom innehållet i den tidningen utan ser Charlie Hebdo som en oansvarig tidning med syfte att utnyttja tryckfriheten till gränsen för vad som kan tålas av de drabbade.

Detta gör dock heller inte att vi kan stå bakom det attentat mot Charlie Hebdo som utfördes i Frankrike på tidningens redaktion, och resulterade i 12 döda och elva skadade. Attentatet sägs vara finansierat och beordrat av Anvar al-Awlaki, en känd ledare inom den muslimska extremist rörelsen Al-Qaida.

Det mest obegripliga är, att den vanliga muslimen egentligen är en rättfram och trevlig personlighet kan acceptera denna vanskapta och totalt bortkollrade religionsuppfattning som dessa muslimska extremiströrelser har. Som avslut så kan vi dra den verkliga muslimska versionen av det bibliska uttrycket öga för öga och tand för tand, som vi benämnde med namnet qisas tidigare. Detta uttryck som finns i Koranen, (5:45) står i detta sammanhang för förlåtelse till skillnad från vad det har för betydelse i Moseboken.

Sammanfattningsvis så kan vi se att de rättrogna och trevliga muslimerna accepterar att deras religion används i terrorsyfte, och någon qisas ser vi inte så långt ögat når.