Annan konst och kultur

Som vi har skrivit på sidan så bedöms konsten i betraktarens ögon. Det går inte att säga exakt vad konst är. Men vi tänkte ta upp några andra projekt inom konst och kultur. Det kan se lite annorlunda ut och många kommer kanske och säger att ”det där är inte konst, det är skräp!”. Det är just det vi menar, för att uppskatta det måste man öppna upp sinnet lite och tänka på det djupare planet och se helheten.

Rondellhundarna

Detta är ett svenskt fenomen, vi har inte fått uppgifter om att det ska ha startat i något annat land än i Sverige. Rondellhundarna är gatukonst som placeras ut i rondeller runt om i landet. Det är handgjorda hundar i olika format och material. Den första rondellhunden placerades ut 2006 av anonyma personer. Det som startade fenomenet med rondellhundar tros vara konstverket Cirkulation II av Stina Opitz som består av en jättelik rockring med en liten hund som står och iakttar. Konstverket står i Nygårdsrondellen i Linköping. Först vandaliserades konstverket och hundens huvud plockades bort. Men senare började man sätta ut egna rondellhundar runt om i Sverige.

Den mest uppmärksammade rondellhunden är gjord av den svenska konstnären Lars Vilks. Det är dock teckning som han publicerade i Nerikes Allehanda. Där hade han avbildat profeten Muhammeds ansikte som en rondellhund. Efter det fick han ta emot hot från extremister runt om i världen.

Anna Odells psykos

Den 21 januari ställer sig Anna Odell på Liljeholmsbron i Stockholm och hon är märkbart upprörd och ser ut som hon ska ta sitt liv. Människor som går på bron tar kontakt med henne och försöker att stoppa självmordsförsöket. Hon var väldigt lättklädd och såg allmänt sliten ut. Hon var helt psykotisk när hon stod på bron. Polis blir tillkallad och Anna Odell blir tvångsintagen på S:t Görans psykmottagning över natten. Men ett par dagar senare började det att stå i tidningar om en elev på Konstfack som spelade psyksjuk, som en del av sitt konstprojekt på skolan. Anna Odell som stod på Liljeholmsbron hade fejkat sin psykos och lurat förbipasserade människor, polis och anställda vid S:t Görans psykmottagning.

Allt spelades in på film och finns bland annat att beskåda på DN.se, här är ett klipp när man ser Anna på bron och när hon blir omhändertagen av polis.

Även om det var över på någon dag så hade det varit mycket planering bakom projektet. Nästan allt var planerat in i minst detalj. Var kameramännen skulle stå och hur hon skulle göra osv.

Anledningen till att hon gjorde det var för att belysa psykvårdens behandlingsmetoder samt skapa en debatt om vad konst kan vara. Hon hade några år tidigare varit intagen på en psykiatrisk klinik och visste vad det handlade om. Många har ifrågasatt om det verkligen var ett konstprojekt eller bara något helt onödigt.

Anna Odell och Konstfack fick en otrolig uppmärksamhet under den här tiden. Det är troligen det mest omtalade konstprojektet i Sveriges historia. Hon blev också polisanmäld för sitt agerande och senare dömd till dagsböter om 50 á 50 kronor till totalt 2 500 kronor.

I en intervju så sa hon:

lögnen behövdes för att visa sanningen