Svenska konstnärer och kulturpersonligheter

Även vi har lite kända ansikten inom konst och kultur. Här tänkte vi skriva lite om dem. Vill du läsa om kända konstnärer från hela världen kan du göra det här:

Våra största konstnärer – Hela världen

Zorn

Anders Zorn var en av våra allra mest erkända konstnärer och även relativt känd utanför Sveriges gränser. Zorn har bland annat blivit ganska uppmärksammad i USA för sina alster. Han föddes 1860 i Mora och blev 60 år gammal när han avled 1920. Zorns tavlor hänger över hela världen och kan återfinnas ibland annat Waldemarsudde, Göteborgs konstmuseum, Musée d’Orsay, Paris, Metropolitan Museum of Art i New York, och inte minst i Vita Huset där en av hans målningar pryder väggarna.

Att han blev känd i USA var för Zorn blev ombedd att måla av politiker och ekonomipersonliheter under sina resor dit. Senare fick han den stora äran att måla av ett par av USAs presidenter. Han gjorde porträtt på Grover Cleveland, Theodore Roosevelt och William Taft.

Bland allmänheten i Sverige är nog hans tavlor som skildrar nakenheten mest känd. Han gjorde många naturliga nakenporträtt under sin tid som konstnär. Anders Zorn var också flitig med att göra skulpturer. Några verk som Zorn har gjort:

Drottning Sophia
Midsommardans
En premiär
Hins Anders
Kvinna som klär sig

Carl Larsson

Carl Larsson var en konstnär som föddes i Stockholm 1853 och som senare flyttade till Dalarna där han gick bort vid en ålder av 65 år. Han är kanske vår tids mest folkäre konstnär, till och med populärare än Anders Zorn. Carl Larssons specialitet var akvarellmålningar. Han har också arbetat som illustratör och gjort illustrationer till bland annat H. C. Andersens sagor. Han levde en tid i Frankrike, en jobbig och fattig tid enligt honom själv. Men det var under denna svåra period som har skapade sin egen stil och utvecklade sin akvarellmålning.

Carl Larssons kända målningar:

I köksträdgården
Gubben och nyplanteringen
Lilla Suzanne
Friluftsmålaren
Rokoko-Renässans-Nutida konst
Svenska kvinnan genom seklen
Ute blåser sommarvind
Potatisplockning
Selma Lagerlöf
Gustaf Wasas intåg i Stockholm, Midsommarafton 1523
Midvinterblot

Bror-Eric Bergqvist

Även känd som bara ”Bror-Eric”. Han var en av Hälsinglands största konstnärer och levde fram till 2013, han blev 69 år gammal. Speciellt känd är han för sina vackra naturmotiv, som ofta målades ihop med de traditionella Hälsingegårdarna. Bror-Eric verkade i Bjuråker, Delsbo nästan hela sitt liv och han drev fram till sin död en gård där han tog emot gäster och sålde tavlor. Idag ska den drivas av hans närmaste familj.

Ernst Billgren

Han är den enda av dessa konstnärer som fortfarande är vid liv idag. Han föddes 1957 började med konsten 1982. Då gick han på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Hans kännetecken är att han vågar utmana den traditionella konsten och provar på nya och vågade saker. Kommuner och landsting har också köpt in offentliga konstverk av Ernst. Han deltar också i andra sammanhang, Ernst är dessutom grafiker, skulptör, författare och debattör. Han räds inte att kliva fram i strålkastarljuset och ta debatten. Några specifika och kända verk finns inte att lista i dagsläget.