Våra största konstnärer – Hela världen

Världen har ganska mycket att erbjuda och kända konstnärer kommer från alla jordens hörn. Vi i Sverige har haft ett par stycken minnesvärda konstnärer, det skriver vi om HÄR. Men på denna sida tänkte vi skriva om konstnärer från hela världen och dedikerar sedan en hel sida med våra svenska talanger. Som ni kommer att märka är merparten av dessa konstnärer avlidna, och så brukar det vara. Det är först när en konstnär är borta som man börjar uppskatta verken.

Pablo Picasso

Många känner till namnet och hans verk. Pablo föddes 1881 i Malaga och lärde sig tidigt att måla eftersom hans far var målare och konstprofessor. Han är känd för sitt sätt att uttrycka sig med konsten och att experimentera med olika tekniker. Pablo gjorde inte bara tavlor han var också en skulptör och har tagit fram många häpnadsväckande saker. En av hans allra största skulpturer som finns uppsatt ligger i Kristinehamn, Sverige. Han godkände att en Picassoskulptur skulle resas i hans ära 1965.

Pablo Picasso gick bort 1973 vid en ålder av 91 år. Ett par av hans kända verk är:

Guernica
Les Demoiselles d’Avignon
The Old Guitarist
Mediterranean Landscape
Seated Woman
Dora Maar au Chat

Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn levde mellan 1606 och 1669 och blev 63 år gammal. Han var en konstnär som uttryckte sig som målare, tecknare och grafiker. Han kom från Leiden i Nederländerna. Hans kännetecken som målare var att han utövade naturalismen. Att han försökte att skildra den verklighet som han levde i, Rembrandt var en sorts realist i sitt målande. De mest uppmärksammade konstverken av Rembrandt är Doktor Tulps anatomilektion där han skildrar en obduktion och hur man studerade den mänskliga anatomin på 1600-talet.

Ett par av hans verk som fortfarande lever kvar är:

Aristoteles
The Syndics of the Drapers’ Guild
The Artist’s father
The Philosopher in Meditation
Susanna

Leonardo da Vinci

Att inte ta med Leonardo da Vinci i en text där man listar stora konstnärssjälar vore förbjudet. Han föddes 1452 och levde tills han blev 67 år gammal, 1519. Han föddes i Italien och var en man med många strängar på sin lyra. Leonardo da Vinci var förutom målare arkitekt, ingenjör, uppfinnare, naturforskare, matematiker, musiker och filosof. Det är inte bara hans tavlor som har fascinerat oss i århundranden, även hans anteckningar och studier har skapat stora rubriker världen över. Han har bland annat förutsett cykelns existens, helikopterns och flygplanens existens med ritningar som han har gjort under sin levnadstid.

Det verk som de flesta förknippar med Leonardo da Vinci är Mona Lisa och tavlan Nattvarden.

Michelangelo

Michelangelo föddes till Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni 1475 i Caprese, Republiken Florens och blev 88 år gammal. Hans största verk är troligen den målning som han gjorde i det Sixtinska kapellets tak mellan 1508 och 1512. Skulpturer var också någonting som Michelangelo ägnade sig åt, även poesi har han gett sig på med en hel del sonetter. Han var en stor inspiratör för många efterkommande konstnärer i världen. Hans verk och stil var uppskattat både då och nu.